Rødvin på modetøjet – hvad gør du?

Rødvin på modetøjet – hvad gør du?

Vi kender alle sammen situationen. Vi har et par gode venner over til en hyggelig middag, og til sådan en middag har alle naturligvis deres fine tøj på. Men lige pludseligt går det galt og rødvinsglasset vælter – og så har vi farcen med rødvin direkte på modetøjet. Og hvad gør man så?

Først tager man luft ned i lungerne og undgår at gå i panik. Det hjælper aldrig noget.

Derefter skal tøjet så hurtigt som muligt, hvis omstændighederne tillader det, under en kold hane. Ofte vil det være muligt at få rødvinspletterne af ens modetøj ganske smertefrit, såfremt vinen ikke har nået at suge sig fast til tøjet. Kan man få skjorten, bukserne eller cardiganen under den kolde hane eller bruser inden for et par minutter, er der rigtigt fine muligheder for at få rødvinen af alene ved dette skridt.

Nogle gange sker det midlertidigt, at der går længere tid, eller en speciel type uld gør, at rødvinen bare klæber sig fast med det samme. Og så bliver situationen straks en smule sværere.

Stride rødvinspletter? Salt og citronsaft

Ofte vil det hjælpe hjælpe at vaske tøjet med salt. Strø salt ovenpå tøjet og lad det virke i et par minutter, inden du smider det ind i vaskemaskinen. Nogle tyr også til at gnide tøjet ind i citronsaft, men der er meget delte meninger i forhold til den rent faktisk effekt af dette lille trick.

Hvis der er tale om kulørt modetøj, der er blevet ramt af de stridigste rødvinspletter, er det muligt at bløde pletterne op med glycerin inden vaskning. Dette gør det muligt rent faktisk at fjerne farven, der ellers næsten kan være en indgroet del af modetøjet.

Ofte vil en kogevask kunne fjerne langt det meste af en rødvinsplet, og hvis man kogevasker modetøjet endnu engang, burde alt være væk. Desværre er det nu og engang sådan, at meget moderne modetøj er lavet i 100 % bomuld. Med netop bomuld er det således, at hvid bomuld sagtens kan klare en god gang kogevask, men sådan forholder det sig ikke med kulørt bomuld. Her kan en kogevask være med til at udvaske farverne på ens ellers lækre modetøj, og derfor anbefaler vi at slå koldt vand i blodet, hvis modetøjet med rødvinspletter er alt andet end hvidt. Eller sort. Gråt er på grænsen.

Farvet bomuldsmodetøj

Med farvet modetøj af bomuld, der er løbet ind i en god omgang rødvin, er det i stedet nødvendigt at læse vaskeinstruktionerne. Ofte vil problemet kunne løses ved at vaske tøjet om og om igen, hvorledes rødvinspletten langsomt og gradvist forsvinder.

Er dette ikke tilfældet med netop dit modetøj, kan en håndvask, hvor gamle midler som citronsaft, kartoffelmel, mere glycerin og salt tages i brug, være med til at redde modetøjet. Her er vi dog ovre i den liga, hvor det er farligt og potentielt ødelæggende for tøjet.

Heldigvis er det muligt ved at købe modetøj på nettet muligt at spare så mange penge, at det næsten ikke er tilladt at græde over spildt mælk, eller i dette tilfælde rødvin, hvis den endeligt er gal over en god middag med vennerne.