Hjælp til demens og Parkinson

Hjælp til demens og Parkinson

De fleste af os har et familiemedlem – eller kender til en person – som har alvorlige psykiske lidelser. Alvorlige psykiske lidelser? Ja, begrebet er meget svært at forklare – og i mange tilfælde taler vi ikke om ’alvorlige tilfælde’. Vi taler om mennesker med psykisk sygdom og som i de fleste tilfælde er i behandling hos en psykoanalytiker, en psykoterapeut eller en psykiater. De – de psykisk lidende – får det bedre, når de har været i behandling i noget tid. Men nogle har brug for lidt mere end samtaler og indlæring af åndedrætsteknikker eller endog styring af tankebanerne.

Hjælpemidler er effektive

De har måske brug for terapeutiske hjælpemidler, som fx en robothund kan være. Jeps. Det er rigtigt nok. En robothund kan være medvirkende til at et uroligt menneske, fx din demente bedstemor, falder til ro, når hun får lov til at ae robothunden. Eventuelt også at børste den med en lille børste. Den monotone bevægelse og den beroligende lyd fra robothunden, vil medvirke til, at den urolige sjæl også falder til ro.

Undersøgelser har vist, at et af de bedste midler imod psykisk sygdom, er god nattesøvn.

Dette kan være grunden til at mange af os har taget tyngdedyner og tyngdetæpper til os med kyshånd. De bevirker jo, at vores åndedræt falder til ro. Vores hjerte vender tilbage til en mere normal rytme og vores søvn bliver bedre. I virkeligheden er tyngdetæpper netop udviklet med dette formål for øje – men med henblik på at afhjælpe især demente mennesker, som kan blive meget urolige ved sengetiden. At vi så har taget mange af disse hjælpemidler med os ind i vores dagligdag, fortæller måske meget om, hvad det i virkeligheden er for et samfund, vi lever i!

Demens og mulige hjælpemidler

Det skal jeg ikke sidde her og moralisere over. Nej, jeg vil bare gerne fortælle dig, at mange af de hjælpemidler, som du har i dit hus, men som du egentlig slet ikke tænker på som hjælpemidler til demente eller psykisk lidende mennesker, faktisk slet ikke blev udviklet til, at du skal have så meget velvære.

Det pudsige er så, at de fleste terapeutiske hjælpemidler, som vi kender dem i dag, faktisk også sørger for, at vi får meget velvære. Fx så er den der musikpude jo helt skøn at lægge hovedet på. Stille og beroligende musik omfavner dig. Du slapper af. Kommer af med stress og bekymringer. Og er klar til at være imødekommende overfor din familie. Er det ikke bare skønt at tænke på?

Særlige midler til Parkinson

Du har måske søgt efter terapeutiske hjælpemidler tidligere? Var det en ven eller en veninde, der var blevet indlagt – sådan lidt akut? Det er lige meget. Du søgte efter hjælpemidler til psykisk syge – men havnede inde på et site, der lavede meget klare skel imellem psykisk sygdom og fysiologiske sygdomme. Fx Parkinsons. Der findes nemlig også Parkinson hjælpemidler – se her. Disse sigter dog oftest på at løse nogle helt konkrete problemer, som et menneske med Parkinson må se i øjnene dagligt. Fx at kunne skære grøntsager uden at komme til at gøre skade på sig selv, fordi hænderne ryster alt for meget.