Aminosyrer og styrketræning

Aminosyrer og styrketræning

Når man træner hårdt, så er det vigtigt, at kroppen har tilstrækkeligt med frie aminosyrer til rådighed hele døgnet. Og det er specielt vigtigt, at der er tilstrækkeligt med aminosyrer til rådighed i tiden omkring træning. Vi vil i denne artikel kigge lidt nærmere på hvorfor det er så vigtigt, at man har tilstrækkeligt med aminosyrer til rådighed i tiden omkring styrketræning.

Hver gang man træner, så nedbryder man muskelvæv. Det er det man populært kalder mikrotrauma, og består af mikroskopiske overrivninger i muskelfibrene. Efter træning har kroppen derfor et behov for at reparere skaden, og samtidig superkompensere, i form af ny muskelmasse. Hvis man vil optimere disse processer, så er det af meget stor vigtighed, at man får tilstrækkeligt med protein hele dagen, og i særdeles i tiden omkring træning.

Protein indeholder nemlig alle de aminosyrer, som kroppens proteinsyntese, skal bruges til dannelse af nyt muskelvæv. Vel at mærke hvis der er tale om en fuldgyldig proteinkilde, som indeholder tilstrækkeligt med essentielle aminosyrer. De fleste animalske proteinkilder indeholder alle 8 essentielle aminosyrer, mens de fleste vegetabilske proteinkilder mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer. Det er derfor det kan være svært for vegetarer at få nok fuldgyldigt protein. De er derfor nødt til at lave det der hedder proteinkomplementering, hvor man sammensætter forskellige vegetabilske proteinkilder, som tilsammen dækker behovet for alle 8 essentielle aminosyrer. Så længe man får tilstrækkeligt med essentielle aminosyrer, så kan kroppen selve syntetisere de resterende 12.

Det er derfor vigtigt, at man får noget letfordøjeligt protein af høj kvalitet, som indeholder alle de essentielle aminosyrer, og gerne store mængder forgrenede aminosyrer. Det kunne eksempelvis være whey proteinpulver, som ikke kun indeholder alle de essentielle aminosyrer, men også en meget stor mængde forgrenede aminosyrer, eller BCAA (branched chain amino acids), som de også kaldes. Specielt det faktum, at whey proteinpulver indeholder store mængder forgrenede aminosyrer spiller en meget vigtig rolle i forhold til træning. De forgrenede aminosyrer, leucin, isoleucin og valin, er nemlig de 3 essentielle aminosyrer, som nedbrydes i musklerne under hård træning. Så det vil have en anti-katabolsk effekt, at supplere med forgrenede aminosyrer i forbindelse med træning. Eller som nævnt et whey proteinpulver, som indeholder disse forgrenede aminosyrer i store mængder.

Hvis man vælger at anvende whey proteinpulver i forbindelse med træning, og på denne måde få dækket sit behov for både essentielle aminosyrer, og forgrenede aminosyrer, så kan man gøre det på flere måder. Enten kan man indtage whey proteinpulver efter træning. Men der findes også undersøgelser som viser, at man opnår samme resultat hvis man tager det inden træning. Som et sidste alternativ kan man dele det op, og drikke halvdelen inden træning, og den sidste halvdel efter træning. På denne måde sikre man sig, at man får alle de essentielle aminosyrer, og alle de forgrenede aminosyrer, så kroppen proteinsyntese har tilstrækkeligt med aminosyrer til rådighed til dannelsen af nyt muskelvæv.

Hvis man vil gøre lidt ekstra for at sikre sig at kroppen har tilstrækkeligt med forgrenede aminosyrer til rådighed omkring træning, så kan man udover sit whey proteinpulver, supplere med et kosttilskud, som indeholder forgrenede aminosyrer, eller BCAA som det også kaldes. Det burde sikre, at man har tilstrækkeligt med aminosyrer til rådighed til muskeltilvækst.

Kilde til artiklen: Bodylab.dk