Er der tilbud?

Er der tilbud?

Engang for længe siden havde jeg et stel, som jeg egentlig var ret glad for. Det var lavet af stentøj. Dengang var det smart – og dyrt. I dag er det umuligt at opdrive på markedet. Nu taler vi altså om en tidsforskel mellem ’dengang’ og ’nu’ på mere end 25 år.
Jeg havde stellet i nogle år. Indtil det gik af mode. Så smed jeg det ud. Det var heller ikke komplet mere. Flere tallerkner var gået i stykker. Nogle skåle var blevet så ridsede, at jeg ikke havde samvittighed til at turde bruge dem til at servere en salat i. Jeg smed det ud.
Og det er jeg i dag ked af, at jeg gjorde. Fordi der var jo stadig dybe tallerkner, nogle skåle, og et enkelt fad, som rent faktisk ikke fejlede noget som helst, da jeg kylede dem ud.

Skulle jeg ikke have gjort

Det burde jeg ikke have gjort. Indser jeg nu. Men det er for sent at fortryde nu. Det skete for mange år siden.

Grunden til, at jeg er ked af, at jeg smed de stykker af stellet ud, er, at jeg har opdaget, at stentøj faktisk ikke er farligt. Der har været en masse debat frem og tilbage, om det har været usundt eller ej. De seneste, videnskabelige undersøgelser viser, at det ikke er farligt. Stentøj, der er godkendt til brug i forbindelse med fødevarer, indeholder ikke bly. Det var ellers bly, som var omdrejningspunktet, dengang jeg smed resterne af mit stel af stentøj ud.

Krystal

Det var lidt den samme diskussion, som man gang på gang har haft omkring brug af krystal. Krystalglas anses jo for at være rigtigt fine. Og det er de da også. Klangen, de giver, når man slår en ske, eller gaffel, eller en kniv imod dem, er jo så klar og fin. Men det er jo ikke kun på grund af klangen, vi har krystalglas i huset. Det er også på grund af det fine genskin af lys, og den fine følelse af tyngde med lethed. Der er jo intet bedre end et glas, der er lavet af krystal, og som man serverer en kold whisky i – ingen isklumper – Tak! Hvis du forstår, hvad jeg mener.

Tilbud på isenkram

Der er faktisk bly i krystal. Mængderne er så små, at det ikke anses for at være farligt for vores helbred. Men i modsætning til stentøj, så er krystalglas aldrig blevet hetzet lige så meget, som stentøj er. Er det ikke uretfærdigt? Jeg har i hvert fald besluttet, at jeg vil købe mig et nyt stel et sted med tilbud på isenkram. Og det skal være lavet af stentøj. Det holder på varmen. Så det første jeg vil gøre, er at finde et stel, som ikke kun består af dybe, flade, frokost- og desserttallerkener. Det skal være muligt at tilkøbe suppeskåle, salatskåle og den slags andre genstande. ”Hvorfor” spørger du?

Mit svar er ganske enkelt: Fordi jeg kan lide det, og fordi jeg godt kan lide at dække et smukt bord til min familie, når vi spiser middag. Så simpelt er det bare.