Give slip på et barn

Give slip på et barn

Når man er forældre til et barn, så kan det være meget svært at give slip på det. Et barn er altid ens lille guldklump. Også når barnet vokser op og bliver et selvstændigt menneske. Det er sandt. Som forældre har vi forpligtiget os overfor barnet. Og selvom vi godt ved, at barnet er selvstændigt og kan mange flere ting, end vi vil indrømme, så kan det være meget svært at sætte barnet fri, så det kan komme videre i sit liv. Det kan der sommetider være brug for. Et barn – eller et ungt menneske, der går i 9. eller 10. klasse, kan godt føle, at det bliver overbeskyttet. Derfor opstår der sommetider oprør i familien. Netop fordi vi som forældre ikke lader barnet tage selvstændige beslutninger.

Efterskole er modnende

I nogle tilfælde bliver de oprør, som jeg taler om, og som du helt sikkert kender til, hvis du har et barn i den alder til store konflikter i familien. Og det er ikke godt. De skal løses. Og i nogle tilfælde er løsningen, at barnet kommer på efterskole. Det kan være en efterskole på Fyn som denne. Det kan være en hvilken som helst efterskole hvor som helst i landet.

Jeg nævner efterskolen, som en løsning, fordi erfaring og en del undersøgelser har vist, at et efterskoleophold er godt for unge mennesker. Det giver dem en pause i deres liv, hvor de ikke har lært andet end at gå i almindelig folkeskole – eller på privatskole, hvor de har skullet lære en masse. De har tilegnet sig nogle kundskaber og en masse viden. Og de står ofte i en situation, hvor der sker så mange andre ting i deres liv, at det kan blive et stort pres, også at skulle begynde at tænke på, hvilken bane de vil forfølge fremover: Uddannelse og karriere. Hormonerne kører på fuldt tryk i deres kroppe. Bevidstheden om hvad der er retfærdigt og uretfærdigt i samfundet, bliver vakt, og debatterne kan blive hektiske.

Brug for et pusterum

De har simpelthen brug for lidt fred. Et tidsrum, hvor de kan få lov til at udforske deres egne meninger og kreativitet. Uden at der lægges pres på dem. Uden at de skal føle sig overset eller overhørt. Og her er det, at en efterskole kan træde til, som den helt rigtige planke, et ungt menneske kan benytte for at få tiden og roen til at finde ud af mange ting. Om sig selv. Om, hvad det vil sige at være selvstændig. Om hvad det vil sige at befinde sig i et samfund, hvor der både skal ydes og nydes.
Et ophold på en efterskole sker nemlig ikke uden opsyn fra voksne mennesker. De unge får lov til at udfolde sig. De får dog også at vide, hvis de går over stregen. Der er nemlig regler for, hvad man må og ikke må på en efterskole. Reglerne skal selvfølgelig overholdes. Og det finder de unge mennesker hurtigt ud af. Så send du trygt dit barn på efterskole – evt. på Fyn eller et andet sted i Danmark. Du vil se, at du sagtens kan give slip på det.