Isolering og varmepumper

Isolering og varmepumper

Når samfundet er i krise så sker der som reglen det, at det kommer optur hos de mennesker der sælger og leverer løsninger der kan være med til at sænke omkostningerne på forskellige området. Og specielt er det med finanskrisen blevet populært at investere i energibesparende tiltag i boligen. Her er lidt forskellige elementer du kan overveje.

Hulrumsisolering

Med et eftersyn af dine vægge kan du se hvor meget varme der egentlig bliver lukket ud, og ofte er der mange penge at spare ved at få hulrumsisolering. Typisk vil der ligge en god besparing på mellem 5000 og 10.000 kroner om året på en reduceret varmeudgift. Desværre kræver eftersynet en fagmand, og speciel udstyr, men du kan fx bestille et tjek via 3byggetilbud og derved få gode tilbud fra din lokale isoleringsmand.

Hulrumsisolering foregår gennem indsprøjtning af papiruldsgranulat i hulrummene i dine vægge, typisk borer man et lille hul i væggen og fylder herefter isolering ind den vej.

Luftisolering

Generelt så bør du have mindst 350mm isolering på loftet, har du ikke det så kan du også her med fordel få efterisoleret, der kan enden fyldes ekstra bats på loftet, eller der kan bruges granulat. Det sidste kan klart anbefales da det nedbringer omkostningerne til etablering betragteligt. På loft isolering kan du virkelig spare mange penge, faktisk vil jeg mene at det er her den største besparelse kan ligge, da varmen jo som bekendt stiger op ad.

Varmepumper

Har du den, fra 80’er traditionelle el varme installeret så kan du med fordel få udskiftet apparaterne med et mere modernet varmepumpe system. En ny og morderne varmepumpe kan hurtigt lave en årlig besparelse på din el varme med 60-70%, altså alene på varmedelen.

Men ikke alle varmepumper er gode, det er vigtigt at du ikke går i dit lokale byggemarked og forelsker dig i en billig energiklasse A varmepumpe. Der er som sådan ikke noget galt med de pumper de sælger, deres COP værdi er bare ikke så høj, og selvom det er en energiklasse A pumpe, så levere den ikke den omtalte besparelse, faktisk vil det i nogen tilfælde blive dyre for dig. 

Vi kender det godt alle sammen, selvfølgelig kigger man på de billige modeller, alt andet ville jo være tosset, men det man skal have for øje er ikke energiklassen, men COP værdien. Det er den der på varmepumper er afgørende for om den kan leverer den ønsket effekt. En god varmepumpe har en COP værdi på omkring 5, og koster et sted mellem 15.000-20.000 inklusiv installering.
I forhold til installering, så er det vigtigt, at have for øje at det udelukkende er autoriseret installatører der må arbejde med varmepumper, og så husk i øvrigt at de skal have et årligt eftersyn – igen af den autoriseret installatør.

En varmepumpe kan mere end bare at varme, om sommeren kan den også fungere som klimaanlæg, der skal jeg måske lige huske og nævne at det bestemt ikke er billigt at holde sig nedkølet på den måde, men ligeså dejligt det er at være varm om vinteren er det også skønt at være køling om sommeren. En sidste lækker detalje ved nogen varmepumper er at de renser luften for partikler, der er primært tale om støvpartikler, og det kan derfor være en fordel at få installeret en sådan model hvis man lider af den slags allergi.

Husk at du kan læse mere om teknik på udstyrsguiden.dk