Malerens øjne

Malerens øjne

Det var en lidt kringlet opgave, jeg som malermester kunne afslutte i går. Opgaven gik ud på at friske en øjenklinik op med ny maling i alle rum, men jeg var nødt til at indrette mit arbejde efter klinikkens åbningstider, for byens nye øjenlæge mente ikke, at han havde råd til at lukke klinikken helt i de dage, det ville tage at udføre arbejdet.

Øjenlægen er ny i byen, efter at han har købt klinikken af sin forgænger, der valgte at gå på pension. Den nye øjenlæge ville selvfølgelig gerne sende et signal om fornyelse, og i øvrigt må jeg da erkende, at klinikken faktisk godt kunne trænge til en gang maling.

Men jeg blev altså nødt til primært at udføre malerarbejdet udenfor normal åbningstid. Dog var det sådan, at øjenlægen ikke bruger sin operationsstue hver dag, så i den og i det tilstødende kontorrum kunne jeg komme til indenfor almindelig arbejdstid.

Men opgaven blev også kringlet for mig på en anden måde, for da øjenlægen og jeg diskuterede farverne på væggene, var vi ikke helt enige om nuancerne på de farveprøver, jeg havde medbragt. Så pludselig siger øjenlægen til mig, at han ikke er helt sikker på, at jeg ikke lider af en eller anden grad af farveblindhed, og han tilbød at undersøge mine øjne.

Det gjorde han ret hurtigt, hvorefter han spurgte mig, om jeg tidligere har haft problemer med at skelne gult fra rødt. Det måtte jeg lidt modstræbende bekræfte, og så fastslog han med det samme, at jeg lider af en mild form for grå stær.

Nu er det jo ikke særlig smart at være malermester og så have problemer med at skelne mellem forskellige farver, så jeg ville naturligvis gerne vide, om der kan gøres noget ved mit problem.

Ja, sagtens, sagde øjenlægen. Hvis du ikke lige havde været malermester, ville jeg nok mene, at du kan leve med den lille skavank i dine øjne, men som det er, vil jeg foreslå dig at få foretaget en grå stær operation ( mere information om grå stær operation her ), som med meget stor sikkerhed kan give dig det helt normale syn tilbage.

Det var jo ikke ligefrem udsigten til en operation, jeg havde regnet med at blive stillet overfor på et møde om, hvilken farve væggene i en klinik skal have, men øjenlægen beroligede mig med, at der er tale om et meget lille indgreb, en såkaldt RLE operation (læs om RLE her), hvor man fjerner øjets linse og erstatter den med en anden af et kunststof, som ikke på samme måde som den naturlige kan blive ramt af en tiltagende mathed, som i virkeligheden er det, man kalder grå stær.

Jeg spekulerede lidt på, hvor længe man så skal vente på sådan en operation, men øjenlægen kom mig i forkøbet. Når du nu er færdig med at male i operationsstuen, kan du såmænd blive den første, der bliver opereret i den.

Sådan en operation varer kun 15-20 minutter, og dagen efter er du frisk som en havørn, så du kan fortsætte med dit arbejde. Så nu skal jeg opereres i morgen.