Problematiske tøjindkøb

Problematiske tøjindkøb

Skal vi nu have den diskussion igen? Den her omkring mode og store kvinder? Gider du virkeligt? Jeg er ved at være træt af den. Det går altid ud på, at tøj til store kvinder er glad tøj. Farverigt og mønstret. Gerne stormønstret. Og modebladene har altid reportager om de sidste modeshows, der har indeholdt tøj til store kvinder. De viser flotte billeder af store damer, der bærer smukt designet tøj, der lige præcist får deres former frem – og samtidigt kan skjule de mindre tiltrækkende deller.
Ok, du insisterer. Hvorfor? Fordi du gerne vil fortælle, at det ikke er alle store kvinder, der har former.

Ikke for alle

Nej, du har fuldstændig ret. Der er mange kvinder, der ikke har en barm, en talje eller en numse, som de føler, at de kan vise frem. Netop fordi de måske det meste af deres liv har fået at vide, at de ikke er smukke.
Nu er det bare sådan – og du har ret igen – der findes faktisk tøj i store størrelser til kvinder, som hjælper dem til at kunne vise fx barmen frem. Uden at de kommer til at se latterlige eller provokerende ud. Det handler bare om, at de kvinder, skal finde det tøj, der hjælper dem – og deres krop.

Men hvor skal kvinderne så finde tøjet, der hjælper dem? Skal de henvende sig hos en designer og spørge dem til råds? Det kunne være en god idé. Men det er nok de færreste designere, der har tid til at rådgive kvinderne individuelt. Skal de så finde en personlig shopper, der lige kan spotte tøj til store kvinder, der vil klæde deres kunde? Det er jo et spørgsmål om tillid. Og måske også mod.

Nej, du har ikke ret i, at det er nemt for store kvinder at finde tøj. Det er jo langt fra alle kvinder – små og store – der har lyst til at betale for en personlig shoppers ydelser. Eller lyst og råd til at få en designer til at lave tøj specielt til dem. De fleste store kvinder kæmper en daglig kamp for at kunne sætte tøj sammen, så det både ser godt ud på dem og er moderne.

En evig jagt

De leder længe efter tøj til sig selv, inden de køber det. De overvejer prisen. De tænker måske også i baner, der går ud på at dyre stykker tøj, fx jakker til kvinder, skal være i et klassisk og tidløst design. Så, de kæmper. De er ikke altid de glade store damer, som du ser på billederne i damebladene. Mange store kvinder har dog efterhånden fået mere og mere mod til sig. De tør stå frem og sige, at der andre grunde end forkerte spisevaner og dovenskab til, at de er store i det. De tør gå i tøj, der ikke nødvendigvis er dyrt, men som måske er meget farverigt. De tør vise, at deres krop ikke er perfekt – sådan set i forhold til, hvad modeindustrien ellers forlanger. Disse kvinder er dog stadigvæk et mindretal. De fleste store kvinder foretrækker at forblive anonyme.

Her i maj måned har vi haft mange fridage. Nogle af os elsker fridagene. Andre hader dem. Hvorfor er der nogen, der hader fridage? Fordi de bliver revet ud af deres rutine? Eller?

Det at købe nyt tøj

Et svar kan være, at de ikke synes, at de når at få gjort alle de ting, som de havde planlagt. Fx, de har planlagt at skulle købe nyt tøj, men kan ikke få det gjort, fordi alle de fysiske forretninger holder lukket. Heldigvis så har vi internettet, så de kan da handle via det, ikke? Jo, det kan de. Men der er altså stadig nogle mennesker, der helst vil prøve tøjet – inden de køber det. Og det kan de jo ikke gøre via internettet. Endnu!

Fx, så er der jo mennesker, der har brug for tøj i store størrelser. De vil måske løbe ind i problemer, hvis de kun har muligheden for at købe deres tøj via internettet. Det er jo sådan at en stor mand ikke nødvendigvis har brug for tøj i størrelse 8XL! Han har givetvis brug for tøj til store mænd, men det kan ret svært at afgøre helt præcist hvilken størrelse. Måske er han meget høj og har meget lange arme. Hvilken størrelse, skal han så lede efter, når han kigger på jakker til mænd? Eller efter jakkesæt til mænd? Her skal både arme i jakken og benene i bukserne være lange nok! Det kan komme på tale, at et pænt jakkesæt til en høj mand skal sammensættes af jakke og bukser, der ikke ’hører’ sammen. Der kan være tale om, at den høje mand skal have en jakke i str. 6XL og et par bukser i str. 5XL. Det kommer jo helt an på hans krop.

Det er sværere end de fleste tror

Så du kan godt se, at det kan være ret svært at købe tøj online, hvis du altså ikke lige er sådan en standardstørrelse. De færreste af os har en krop, der 100% ligner fotomodellernes. Vi har måske en lidt bredere hofte. Et par bredere skuldre. Eller lidt kortere ben. Sædvanligvis har vi ikke noget problem, når vi skal købe tøj, og vi gør det ofte via nettet. Især når vi kender mærket, og hvordan deres størrelser fungerer på vores krop. Men nu sker der jo også det, at vores krop forandrer sig. Det kan være, at du har født et barn for nyligt, og det kan altså godt være svært at komme af med et par af de ekstra kilo efter en fødsel. De sætter sig måske på hofterne – eller ved barmen. Og hvad gør du så, når du fx skal se på nye jakker til kvinder – og du ved, at barmen bare er større? Køber du jakken fra det brand, du kender? Eller vil du gerne lige prøve den først – inden du spenderer pengene?

Du vil selvfølgelig gerne prøve jakken, inden du køber den. Men gider du det her med at få sendt jakken, blot for at skulle prøve den derhjemme, og så sende den tilbage? Nej, det gider du ikke. Du har ikke tid til at rende frem og tilbage mellem pakke shops.