Tennisalbuer og hælsporer

Tennisalbuer og hælsporer

Vi skal passe på vores krop. Og det fortolker vi som om, at vi skal holde den i god fysisk form. Det er da også rigtigt. Vi har brug for motion. Og sund kost. Derfor dyrker vi sport og vi spiser fedtfattigt. Men der er også nogle ting, som vi gør, som ikke er så sunde for kroppen: Vi sidder i mange timer foran en PC skærm. Vi gør for meget ud af det med sporten.

Vi kan derved komme til at udvikle en tennisalbue eller en hælspore. Det skal vi lige tænke lidt over: Vi dyrker sport, fordi vi mener at de mange timers stillesiddende arbejde ikke er sundt. Så for at kompensere for at kroppen ikke får motion, så styrter vi ud for at løbe – i dårlige løbesko. Og det kan give os en hælspore.

Styr ambitionerne

Det kan også være at vi er ambitiøse og vil skubbe karrieren lidt hurtigere: Vi tager derfor hjemmearbejde med os hjem – og sidder endnu flere timer ved en skærm. Det kan give os en tennisalbue, som vi kan have svært ved at komme af med. Skal vi derfor være så supersunde? Eller skal vi tænke os lidt om og stoppe, hvis vi føler lidt smerte?

Vi vil hverken være nogle små kyllinger, der skal pusles om, men vi vil heller ikke være skadede. Så hvad skal vi gøre? Jo, vi kunne tage og lære at lytte til vores krop. Den fortæller os altid, hvis der er noget galt.

Lægen først

Har du derfor smerter ved albuen, så gå til lægen og få ham til undersøge, hvad der er galt med den. Han kan fortælle dig, om du lider af tennisalbue – og han kan helt sikkert henvise dig til en god fysioterapeut i København, som ved, hvordan tennisalbuer skal behandles.

Det samme gælder, hvis du har en usynlig sten i skoen – og den ligger altid lige under hælen. Lægen vil kunne fortælle dig, om du døjer med en hælspore. Og han vil givetvis også kunne henvise dig til en dygtig fysioterapeut.

Fysioterapeuter er bedst

Det er nemlig ikke lægen, der kan kurere din tennisalbue eller din hælspore. En fysioterapeut, der har beskæftiget sig med disse to lidelser, vil kunne få dig på ret køl igen – ret hurtigt.

I nogle tilfælde vil fysioterapeuten kunne nøjes med at give dig nogle øvelser, som du skal udføre dagligt i få minutter.

I andre tilfælde vil han måske anbefale, at du også finder et sted med massage i København, så musklerne omkring det sted, hvor smerten er, kan blive styrket, og du kan blive smertefri.

Tennisalbuer og hælsporer starter godt nok som inflammationer * i et af kroppens meget vigtige led, men de kan også skyldes, at musklerne i enten underbenet (hælspore) eller armen (tennisalbue) er svage.

Massage kan hjælpe til at styrke musklerne – især fordi dyberegående massage kan hjælpe muskler til at restituere sig hurtigt. Det betyder ikke, at du kommer af med lidelsen lige med det samme og efter få behandlinger. Det betyder bare, at du ikke må give op. Du skal bare være lidt tålmodig.

* Inflammation er en proces i kroppen, der opstår som reaktion på en skade, infektion eller sygdom. Det er en del af kroppens immunrespons og er en vigtig del af helbredelsesprocessen.

Under inflammation frigiver kroppen forskellige kemikalier, herunder cytokiner og histamin, for at tiltrække hvide blodlegemer til det berørte område. Dette kan føre til hævelse, rødme, varme og smerte på det berørte område.

Inflammation kan være akut eller kronisk. Akut inflammation opstår normalt som reaktion på en akut skade eller infektion og er normalt kortvarig. Kronisk inflammation kan dog vare i måneder eller år og kan være forbundet med en række sundhedsmæssige problemer, herunder autoimmune sygdomme og hjerte-kar-sygdomme.